понеділок, 23 листопада 2015 р.

Ранкова зарядка



Фізична активність і регулярні заняття спортом – важлива частина життя не тільки дорослої людини, але й дитини. Розвивається організм кожного малюка вимагає постійного руху, тому необхідно з раннього віку виховувати у дитини любов до спорту.
Кращий вихід досягти цієї мети – регулярно проводити зарядку вранці.
На думку педіатрів, діти віком від трьох-чотирьох років і старше цілком здатні щодня витрачати 10-15 хвилин, виконуючи нескладні вправи спочатку під контролем батьків, а потім і самостійно. Якщо активність з приходом нового дня увійде в звичку, це благотворно позначиться на розвитку дитини, допоможе запобігти багатьом захворюванням і впоратися зі шкільними перевантаженнями та іншими стресами.

Як домогтися позитивного настрою дитини

Дуже важливо, щоб гімнатіка не стала для дитини неприємною обов’язком, а перетворилася на забавну гру.
Щоб викликати у малюка позитивне ставлення до спорту, можна використовувати кілька простих прийомів:
  • Обов’язково необхідно включати в дитячу ранкову зарядку елементи гри, кумедні моменти, щоб дитина не занудьгував. Придумуйте цікаві назви для вправ, фантазуйте разом з дитиною, і тоді розминка буде приносити лише задоволення.
  • Краще проводити зарядку під бадьору веселу музику – це дозволить малюкові швидше прокинутися і налаштуватися на фізичну активність, а також створить сприятливе настрій.
  • За хороше виконання вправ можна заохочувати дитину якими-небудь маленькими призами.
  • Не навантажуйте дитину складними завданнями, які йому не під силу. Пам’ятайте, що ваша мета – не зробити з нього справжнього спортсмена з накачаними м’язами, а в ігровій формі прищепити малюкові любов до спорту і активного способу життя.

Комплекс вправ для самих маленьких (3-4 роки)

Ви легко можете доповнити цей базовий набір своїми вправами, які ви придумаєте разом з дитиною. Спільне тренування напевно принесе масу задоволення і вам, і вашому малюкові.
  1. «Лелека»: швидкі активні кроки на місці з високим підніманням колін.
  2. «Літак»: нахили тулуба в сторони з розведеними руками.
  3. «Метелик»: плавні помахи руками, що імітують політ метелика.
  4. «Човник»: з вихідного положення (сидячи на стільці) нахили тулуба в праву і ліву сторони.
  5. «Рибка»: з вихідного положення (лежачи на килимку на животі) витягнути руки вперед і злегка піднімати поперемінно верхню частину тулуба і витягнуті ноги.
  6. «Колода на дорозі»: пряжки через який-небудь лежить на підлозі предмет.
  7. «Дерева гойдаються»: підняти руки вгору, потім потягнутися і зробити декілька нахилів в сторони, зображуючи хитні від вітру дерева.

Комплекс вправ для дітей 5-7 років

  1. Ходьба: швидкі кроки під музику в різних напрямках, з прискоренням і уповільненням темпу.
  2. «Гребля»: сидячи на стільці, витягнути руки і тулуб вперед, потім навпаки, відвести їх у протилежний бік, прогинаючись назад.
  3. «Човен на хвилях»: витягнути руки в сторони і в повільному темпі здійснювати плавні нахили вліво і вправо.
  4. «Пройди через струмочок по містку»: на підлогу кладеться вузька довга дощечка, по якій дитина повинна пройти, зберігаючи рівновагу.
  5. «Збираємо гриби»: розкидати по підлозі іграшкові гриби (або будь-які інші дрібні предмети). Дитина повинна піднімати кожен гриб, нахиляючись вперед і не згинаючи коліна.
  6. Стрибки: по п’ять разів на правій нозі, на лівій і на двох ногах.

Немає коментарів:

Дописати коментар