понеділок, 30 листопада 2015 р.

Чи варто віддавати дитину в дитячий садочок



Для багатьох батьків питання «Чи варто віддавати дитину в дитячий сад?» На відповідному етапі розвитку чада часто стає причиною довгих суперечок. Деяким татам і мамам здається, що малюк у своєму розвитку може цілком обійтися і без відвідування дитячого садка. Але чи так це? І чи багато дає дитині виховання, отримане в дитячому садку? В першу чергу, слід враховувати, що у віці 3-4 років у дітей загострюється потреба в спілкуванні, причому не тільки з дорослими, але і зі сверсниками.
У суспільстві рівних собі дитині простіше навчитися прагнути до лідерства, першості, тут же він вчиться перемагати і програвати. (Адже всім відомо, що в грі з дитиною дорослі завжди піддаються, від чого у маленької людини з ранніх років у підсвідомості міцно вкорінюється переконання в тому, що він – кращий. Але перша поразка для дитини з подібною життєвою позицією стає дуже і дуже болючим). В умовах дитячого садка дитина не просто вчиться жити в колективі: тут у нього формується прагнення до об’єднання з іншими хлопцями для спільної гри. У старших групах у дітей в дитячому садку з’являється дбайливе ставлення до хлопців молодшого віку, а з часом діти вчаться надавати один одному допомогу, співпереживати невдачам і радіти успіхам своїх товаришів. Виховання дитини в дитячому садку передбачає розвиток у нього самостійності. Це цілком зрозуміло: у будь-якому суспільстві більш впевнено себе почуває той, хто володіє великим запасом навичок і вмінь. В умовах «домашнього» виховання самостійним дитина стає трохи пізніше, адже більшості мам простіше зробити за дитину щось, наприклад, застебнути гудзики на одязі або зашнурувати черевики, ніж витратити якийсь час на очікування, поки маленька людина впорається із завданням сам. Не слід забувати і про те, що виховання дитини в дитячому садку покликане забезпечити йому належну підготовку до школи. У дитячому садку дитина вчиться слухатися і виконувати вимоги старших людей (причому, не рідних, а сторонніх). Таким чином, можна сказати, що виховання дітей у дитячому садку націлене на розвиток в них старанності, на прилучення їх до колективної праці і розвиток здатності розуміти й оцінювати результати своєї роботи – це ще одна відмінна риса виховання дитини в дитячому садку від виховання його будинку. В умовах дитячого садка дитина вчиться бути організованим і дисциплінованим. Необхідно відзначити, що тут він звикає до чіткого розпорядку дня, який в домашній обстановці складно забезпечити.
Більш того, в режимі дня обов’язково відведено час на розвиток дитини в дитячому саду: заняття дитини співом і танцями, малювання, ліплення, ігри, конструювання. У домашніх умовах подібне можуть забезпечити тільки дуже відповідальні і вимогливі батьки. Зрозуміло, вирішення питання варто чи не варто віддавати дитину в дитячий сад, залишається за татами і мамами. І керуватися у своєму виборі все ж слід як індивідуальними особливостями свого чада, рівнем його розвитку, так і всіма об’єктивними плюсами і мінусами виховання дитини в дитячому садку.

Немає коментарів:

Дописати коментар